Burun yapısını beğenmeyenler, değişiklik isteyenler ve ameliyattan korkanlar için harika bir yöntem var. Tuzla burun dolgusu ile burnunuzdaki sorunlara elveda diyebilirsiniz.
Burun dolgusu nedir, nasıl yapılır? Bu ve buna benzer birçok sorunun aklınıza takılması normal bir durumdur. Çünkü bazı işlemlerin geri dönüşü olmayabilir ve sağlığınız her zaman önceliklidir.
Burun Dolgusu Nedir?
Yüzün farklı kısımları için uygulanan ameliyatsız operasyonlarda kullanılan dolgu malzemelerinin burun bölgesinde de kullanılmasına burun dolgusu denir. Yani Tuzla burun dolgusu, ameliyatsız uygulanabilen bir dolgu uygulamasıdır.
Burun dolgusu ameliyatsız bir operasyon olduğu için genel anesteziye gerek duyulmaz. Lokal anestezi ile dolgunun enjekte edeceği bölge ve çevresinin uyuşturulması yeterlidir. Tuzla burun dolgusu enjekte işlemi 10 ile 15 dakika arasında gerçekleştirilir. Bu işlemden sonra herhangi bir gözetim altında kalmanıza gerek yoktur. Sosyal hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Tuzla burun dolgusu içerisinde hyalüronik asit bulunur. Dolgu içerisinde farklı çeşitlerde malzemelerde tercih edilmektedir. Fakat hyalüronik asit insan vücudunda doğal olarak bulunduğu için dolgunun vücuda daha hızlı uyum sağlamasına yardımcı olur.
Burun dolgusu ameliyat gibi kalıcı bir işlem değildir. Uygulandıktan 12 ya da 18 ay sonra vücuttan doğal yollarla atılır. Burun dolgusunun kalıcılığı yaptıran kişinin yaşına, vücut tipine ve bunun gibi birçok faktöre göre değişiklik gösterir.
Burun Dolgusu Çeşitleri
Tuzla burun dolgusu çeşitleri genel olarak üçe ayrılır. Dolgu maddeleri çeşitli malzemelerden yapılmaktadır. Dolgu maddelerinin etkileri ve etki süreleri türe göre değişiklik gösterir. Sıkça kullanılan burun dolgusu çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hyalüronik asit; kalıcılığı 4 ile 18 ay arasında değişiklik gösterir. İnsan vücudunda da doğal olarak bulunduğu için birçok uzman tarafından tuzla burun dolgusu için çokça tercih edilen bir maddedir.
- Kollajen; alerjik reaksiyon riski diğerlerine göre daha yüksektir. Bu sebeple enjeksiyon öncesi kişiye cilt testi yapılması gerekir. Kalıcılığı ise 3 veya 4 aylıktır.
- Poli-L-laktik asit (PLLA); birkaç ay boyunca düzenli olarak enjekte edilirse kalıcılığı 2 yıla kadar sürebilir.
- Kalsiyum hidroksil apatit; dudakta kullanılması pek uygun olmayan bu maddenin kalıcılığı yaklaşık 18 ay sürer.
- Polimetilmetakrilat tanecikleri; kalıcı dolgu türüdür fakat aralarında en riskli olanıdır. Bu sebeple uzmanlar tarafından fazla tercih edilmez.
Tuzla burun dolgusu için uzmanlar tarafından beklenen en ideal özellikleri;
- Kolay uygulanabilir olmalıdır.
- Kalıcılığı uzun sürmelidir.
- Yan etki olasılıkları sıfıra yakın veya minimum seviyede olmalıdır.
- Uygun fiyatta olmalıdırlar.
- Doku reaksiyon riskinin oldukça az olması gerekir.
- Uygulandığı zaman doğal bir dağılım göstermelidir.
Tuzla burun dolgusu için en iyi dolgu maddesi budur demek pek doğru bir kavram değildir. Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi insan vücudunda doğal olarak bulunan hyalüronik asit birçok uzman tarafından en çok tercih edilen dolgu maddesidir.